Från kavaj till ryggsäck

Bärsjal, kont, rygga, ränsel, ryggsäcken kommer i många former. Sedan urminnes tider har människan burit saker på ryggen. Viste du tillexempel att Ötzi – ismannen hade en ryggsäck med sig där uppe på bergstoppen.

Tillsammans med Returen i Trollhättan, Re:textile och Textilhögskolan i Borås har vi utforskat möjligheten att förlänga livstiden för de textilier som inte kan säljas i våra butiker. Resultatet blev en skräddad närproducerad ryggsäck med fokus på att noggrant tillvarata det ursprungliga materialet.


– När jag sitter och syr tänker jag ofta på vad nästa design kan vara. Det finns mycket som går att utveckla. Andra sorters väskor, Inredningsprodukter? – säger Mohanad.

Skräddaren Mohanad Mansor är palestinier som, precis som många andra, tvingats lämna Syrien – ett av de länder dit tidigare generationer av palestinier fördrivits och sedan dess haft flyktingstatus. Sedan några månader har han haft först en praktikplats och därefter nystartsjobb på Jobbcentrum i Trollhättan. I Syrien jobbade han som skräddare för Adidas och Benetton, och var med och sydde deras kollektioner.


Kavajer för tusentals kronor

Ryggsäckarna är skapade av kavajer som från början har kostat tusentals kronor. Att kunna ta tillvarata det ursprungliga materialet och forma om det till en ryggsäck som vi kan använda varje dag är en liten men ack så viktig del av den enorma omställning till hållbar konsumtion som hela samhället bara precis har påbörjat.

Ryggsäcken som kostar 400 kronor finns till försäljning på Linnégatan i Göteborg med start 25 september.